гноиныи

гноиныи
ГНОИНЫИ (10) пр.
1. Гнойный, гноящийся:

пьси же мимоходѩще. видѩще и тако гно(і)на. гнои съ кръвию текѹще ѿ ѹдовъ ѥго. СбТр ХІІ/ХІІІ, 4 об.; самого ѹ˫азви на гноищи. гноина. и острупована повьрже. Пр 1383, 60в; ˫Акоже мѹхы сдрава˫а ѹдеса прелѣтають, а къ гноинымъ мѣстомъ прилипають. такоже и завистивии. (τὸ ƒλκος) Пч к. XIV, 104; нищии ѹбо ѡнъ и гноиныи несенъ бы(с) на лоно авраама. ЖВИ XIV–XV, 39б; тѣло все гноино. ѿ || ранъ. ПКП 1406, 111112;

в роли с. Человек, тело которого покрыто гнойными язвами:

не претецѣмъ гноинаго и поверженаго пред нашими враты. (τὸν ἡλκώμενον) ГБ XIV, 206г;

гноиныи глѣнъ см. глѣнъ.
2. Нечистый. Перен.:

възлага˫а же ѹмъ на б҃а ѥсть вздержасѩ. и до словесе ѥдинъ ѿ гноиныхъ. и не приносѩ назидани˫а ѥсть. (μέχρι λόγου ἑνὸς σαπροῦ) ФСт XIV, 31а.

В сост. им. личн.:

армасии гноиныи иже с ними ѥретици. б҃а и ц(с)рѩ и ст҃ла б҃жиѩ ѿмещюще и срациньскымь шатаниѥмь хвалѩще КР 1284, 381б.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Полезное


Смотреть что такое "гноиныи" в других словарях:

  • глѣнъ — ГЛѢН|Ъ (1*), А с. ♦ Гноиныи глѣнъ – гной: и сице ѹбо м҃ти что ли обуимати имаши болѩщаго. ˫ако истлѣ мокрота она и гноиныи глѣнъ расточи кровью черны˫а кручины (σηπεδονώδης χυμός) ГБ XIV, 97в …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • несеныи — (5*) прич. страд. прош. к нести в 1 знач.: несенъ бы(с) къ нимъ чл҃вкъ ослабленъ ѹды телесными. (ἀπηνέχϑη) ΓΑ XIII–XIV, 233г; и по семь главу ѹсѣкоша. и снѣсѣны быша мощи ѥ˫а. и приложенъ ѹдъ къ ѹдѣси и несѣны в нисивию. Пр 1383, 94г; артусьныи… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»